Waarom Verbrandt Je Huid In De Zon?

Kies je UV-bron. Ga je voor een mooi ultraviolet-kleurtje, dan is de zon nog altijd de beste keuze. Is het weer daar echter niet naar, dan kun je ook gaan voor de zonnebank, waarmee je je kleur in ieder seizoen constant kunt onderhouden.

er zijn mensen die doen 7 tot 8 maanden met een creme. Andere hebbe n maandelijks een nieuwe creme nodig. Als we uitgaan van 50ml dan doe je gemiddeld 3 maanden met een creme. Gebruik dus niet teveel; als je huid niet alles op kan nemen raakt je huid verstopt en geïrriteerd. Bij te zuinig gebruik krijgt je huid te weinig voeding. Een afgestreken theelepel is een goede richtlijn.

Vitamine D is een hormoon dat met behulp van zonlicht in de huid wordt gevormd uit cholesterol. De vitamine wordt opgeslagen in vetcellen. Van daaruit kan het zich via de bloedsomloop door het hele lichaam verspreiden. Voldoende vitamine D is onmisbaar voor een hele lijst van belangrijke lichaamsfuncties. Zo bevordert vitamine D de opname van calcium in de botten. Door een gebrek aan vitamine D wordt er te weinig calcium opgenomen waardoor steeds meer (vooral oudere) mensen osteoporose krijgen. Verder heeft voldoende vitamine D een positief effect op het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressie, slechte tanden, geheugenverlies en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.

Fabel: De kracht van de zon kan op een matig bewolkte dag zelfs groter zijn dan wanneer het een stralende zonovergoten dag is en dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde. Bewolking houdt alleen een deel van UVB-straling tegen terwijl UVA-straling altijd aanwezig is. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, zodat je ook bij bewolkt weer gemakkelijk kunt verbranden.

Bij het gebruik van zonnebankapparatuur wordt je huid ook blootgesteld aan UV-straling. Deze effecten zijn vergelijkbaar met die van natuurlijk zonlicht en dus bestaat ook bij gebruik van zonnebankapparatuur de kans op verbranding, huidbeschadiging en ontwikkeling van huidkanker. Onder de 18 jaar wordt het nadrukkelijk afgeraden om van zonneapparatuur gebruik te maken, vanwege de kwetsbaarheid van de huid. Ook mensen met huidtype 1 zijn eigenlijk niet geschikt om zonneapparatuur te gebruiken.